Nedolazak načelnika Glavnog stožera na sjednicu ponovno otvara pitanje politizacije Hrvatske vojske

Sukob između premijera i predsjednika dodatno eskalira nakon što načelnik vojske nije prisustvovao sjednici Odbora za obranu, čime je narušen međunarodni ugled Hrvatske.

Nedolazak načelnika Glavnog stožera na sjednicu ponovno otvara pitanje politizacije Hrvatske vojske
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Politička polemika koja se razvila između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića oko sudjelovanja Hrvatske u NATO misiji NSATU ne pokazuje znakove smirivanja. Ovaj sukob se produbljuje kako se obje strane sve više udaljavaju u svojim stavovima, dok je temeljni predmet neslaganja uloga Hrvatske u pružanju podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije. Premijer Plenković tvrdi da Hrvatska, kao odgovorna članica NATO saveza, mora ispunjavati svoje međunarodne obveze i podržavati Ukrajinu, dok predsjednik Milanović upozorava na opasnosti koje sudjelovanje u NSATU-u može donijeti za Hrvatsku.


Premijer je posebno naglasio da misija NSATU, koja se odvija u njemačkom gradu Wiesbadenu, ne uključuje slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu, već je fokusirana na logističku potporu i koordinaciju pomoći Ukrajini. Prema njegovim riječima, sudjelovanje hrvatskih časnika u ovoj misiji ne predstavlja nikakvu prijetnju po nacionalnu sigurnost, već je ključni dio međunarodnih napora za pomoć Ukrajini. Plenković je podsjetio da je hrvatska vlada uvijek osuđivala rusku agresiju i da je pomoć Ukrajini u skladu s politikom Hrvatske unutar NATO-a i Europske unije. Također je naglasio da je slanje časnika u Wiesbaden dogovoreno na NATO samitu održanom u Washingtonu, na kojem je sudjelovao i sam Milanović, a koji tada nije iznio nikakve prigovore.


NATO i sigurnosna misija


S druge strane, predsjednik Milanović inzistira na tome da NATO misija predstavlja opasnost za Hrvatsku jer, kako on tvrdi, misija NSATU ima potencijal da uključi NATO osoblje u izravne operacije na teritoriju Ukrajine. Milanović naglašava da je njegova dužnost kao vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske zaštititi Hrvatsku od "nepromišljenih vojnih avantura" te da se on protivi bilo kakvom sudjelovanju Hrvatske vojske u operacijama koje bi mogle eskalirati u sukob s Rusijom. On smatra da Hrvatska ne bi trebala sudjelovati u misijama koje povećavaju rizik od izravnog uplitanja u sukob, te je pozvao na oprez pri donošenju odluka koje bi mogle imati dalekosežne posljedice za nacionalnu sigurnost.


Milanović je posebno kritičan prema načinima na koje se rasprava o sudjelovanju Hrvatske u NSATU-u vodi u javnosti. On smatra da premijer Plenković manipulira činjenicama i dezinformira javnost kako bi pridobio podršku za odluku o slanju hrvatskih časnika u Njemačku. Milanović tvrdi da NATO misija NSATU predstavlja korak bliže ratu i upozorava da bi prisutnost NATO osoblja u Ukrajini mogla imati nepredvidive posljedice. Njegovo protivljenje NSATU-u nije novo; predsjednik je već ranije izrazio zabrinutost zbog šire NATO strategije u kontekstu rata u Ukrajini, tvrdeći da takvi potezi vode prema eskalaciji sukoba i da mogu uvući Hrvatsku u rat protivno volji većine građana.


Šira politička implikacija


Ovaj sukob oko NATO misije NSATU ima šire političke implikacije koje nadilaze odnose Hrvatske s NATO-om. Plenković je optužio Milanovića da njegovim potezima Hrvatska riskira narušavanje međunarodnog ugleda i povjerenja među saveznicima. Prema Plenkoviću, predsjednik svojim postupcima destabilizira međunarodnu poziciju Hrvatske, stvarajući nesigurnost među partnerima unutar NATO-a i Europske unije. Premijer je istaknuo da Hrvatska, kao članica NATO-a, mora ostati dosljedna u ispunjavanju svojih obveza i da mora podržavati Ukrajinu u njenoj borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.


Plenković je također napomenuo da se Milanovićeva politika prema NATO-u i Ukrajini često mijenja te da je predsjednik pokazao nedosljednost u svojim stavovima. Na primjer, dok je Milanović na NATO samitu u Washingtonu podržao deklaraciju koja je omogućila osnivanje NSATU-a, na domaćem političkom terenu se protivi njezinoj provedbi. Ova nedosljednost, prema Plenkoviću, šteti Hrvatskoj i njezinim odnosima s međunarodnim partnerima.


Budućnost odnosa s NATO-om


Kako se politička rasprava između Plenkovića i Milanovića nastavlja, budućnost hrvatskih odnosa s NATO-om i uloga Hrvatske unutar saveza ostaje ključno pitanje. Dok Plenković i vlada zagovaraju aktivno sudjelovanje Hrvatske u međunarodnim misijama koje pomažu Ukrajini, Milanović ostaje pri svom stavu da Hrvatska treba zadržati distancu od bilo kakvih aktivnosti koje bi je mogle uvući u sukob. Ovaj sukob odražava šire političke podjele u Hrvatskoj, gdje se različiti politički akteri ne slažu oko toga kako najbolje zaštititi nacionalne interese u trenutku globalnih geopolitičkih previranja.


U konačnici, odluka o sudjelovanju Hrvatske u misiji NSATU ovisit će o saborskim zastupnicima, koji će morati odlučiti hoće li podržati prijedlog vlade ili će stati uz predsjednika Milanovića. Ova odluka neće samo oblikovati buduće sudjelovanje Hrvatske u međunarodnim misijama, već će imati dugoročne posljedice za vanjsku politiku i sigurnosne strategije zemlje.

Kreirano: četvrtak, 17. listopada, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.